Interpellationer

Interpellation angående faktureringen av utlånade hjälpmedel

Interpellation till regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn angående faktureringen av utlånade hjälpmedel

Regionfullmäktige beslutade den 19 november 2019 att från och med 1 januari 2020 införa hyres- och abonnemangsavgift för regionens hjälpmedel, dvs en månadsavgift på 65 kronor. Beslutet möttes av stark kritik av länets funktionsnedsatta och överklagades även till Förvaltningsrätten med motiveringen att beslutet inte är förenligt med Kommunallagens självkostnadsprincip.

Dessutom har flera jurister inom funktionshinderorganisationer samt experter och professorer i förvaltningsrätt uttalat sig bland annat om att beslutet saknar lagstöd, vilket innebär också ett brott mot förvaltningslagen.

Trots att ärendet ligger hos domstolen och att flera hundra personer har bestridit fakturorna, fortsätter region Örebro län ändå att skicka ut fakturor för utlånade hjälpmedel varje månad.

Jag tycker att det är problematiskt att fortsätta fakturera personer med funktionsnedsättning för hjälpmedel som har lånats ut för många år sedan. Fakturor som dessutom bestridits bland annat därför att det inte finns några hyresavtal.

Utöver regionens extra kostnader för administration och arbetskraft så har ett inkassoföretag kopplats in som skickat ut flera hundra inkassokrav till alla hjälpmedelsanvändare som har överklagat och bestridit fakturorna. Det tycker jag är slöseri och väldigt ansvarslöst.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor:

  • Varför fortsätter region Örebro län fakturera länets funktionsnedsatta, rörelsehindrade och hjälpmedelsanvändare, trots att man bestridit fakturorna och överklagat detta till domstolen?
  • Är du beredd att stoppa faktureringen av hjälpmedel tills domstolen avgör ärendet? Om inte, varför?
  • Om domstolen finner att beslutet om avgifter för hjälpmedel är felaktigt, hur kommer regionen att hantera frågan och återbetalningar?

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem (V) oppositionsråd

Kopiera länk