Aktuell

Pressmeddelande: Vänsterpartiet reserverar sig mot regionstyrelsens beslut om införande av hyresavgifter på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning

Vid dagens regionstyrelsesammanträde yrkade Vänsterpartiet avslag på majoritetens ”S, KD och C” förslag om höjda avgifter och införande av hyres- och abonnemangsavgifter på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

– ”Tillgång till bra hjälpmedel är för många med funktionsnedsättning nödvändigt för att klara det dagliga livet och möjliggöra ett aktivt deltagande i samhället. Det är av yttersta vikt att hjälpmedel är avgiftsfria, så att inte ekonomin sätter hinder, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.

I majoritetens förslag föreslås införande av hyres- och abonnemangsavgifter på hjälpmedel för äldre, rörelsehindrade och funktionsnedsatta. Detta kommer att slå hårt och drabbar redan utsatta grupper, inte minst ekonomiskt. I förlängningen kommer detta också att leda till isolering om man inte anser sig ha råd med hjälpmedel.

– ”För oss i Vänsterpartiet är det osolidariskt att människor, som redan har det svårt, ska betala majoritetens neddragningar och försämringar inom vården. Det är ingen bra metod att lösa regionens underskott genom att lasta över problemen på äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning”, säger Jihad Menhem (V).

Vänsterpartiets inställning till olika avgifter inom sjukvården är att de skall vara så låga som möjligt så att inte någon av ekonomiska skäl ställs utanför en nödvändig sjukvård.

– ”Vi har i vårt budgetförslag prioriterat en fortsättning av avgiftsfria hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Det är en självklarhet i ett solidariskt samhälle”, avslutar oppositionsrådet för Vänsterpartiet Jihad Menhem.

Majoriteten beslutade också att höja patientavgifter för besök, undersökningar, behandlingar, slutenvård och vaccinering samt tandvårdstaxor. Vänsterpartiet yrkade avslag och lade fram eget förslag. 

Ladda ner (V)åra tre yrkanden här:
Särskilt yrkande över hyres- och abonnemangsavgifter för hjälpmedel
Särskilt yrkande över avgifter för patienter inom hälso- och sjukvård
Särskilt yrkande över tandvårdstaxor 2020

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

 

Kopiera länk