Pressmeddelande

Uttalande från V Örebro län: Bevara förlossningsverksamheten i Karlskoga

Förlossningen i Karlskoga har alltid haft ett gott rykte och är en välfungerande verksamhet med fantastisk personal. En verksamhet som många av oss upplever att både personalen på lasarettet och invånarna i västra länsdelen är mycket stolta över. Detta manifesterades den 15 juni i den största demonstrationen i Örebro län i modern tid med cirka 5000 deltagare.

Vänsterpartiet i Örebro län stödjer till 100 procent de som tog initiativet till denna demonstration. Vi hoppas att den nybildade organisationen ”Rädda Karlskoga BB/lasarett” kan fortsätta den utomparlamentariska kampen för att förmå regionledningen i Örebro län att vidta de åtgärder som krävs för att åter öppna BB med förlossning i Karlskoga. Vänsterpartiets ledamöter i regionfullmäktige kommer att göra allt som är möjligt inom det parlamentariska systemet för att förlossningsverksamheten och BB i Karlskoga ska vara öppet året om. Vi kräver att man omprövar länsklinik-organisationen och återinför en organisation, som bygger på lokalt ledarskap.

Vänsterpartiet, liksom samtliga övriga partier i Örebro län, lovade i regionvalet 2018 att förlossningen i Karlskoga ska vara öppet året om. Så sent som i februari i år lovade majoritetsföreträdare –  Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, att förlossningen i Karlskoga ska vara kvar och att BB kommer att öppnas igen efter sommarstängningen. Trots det stängs förlossningen ner nu och detta utan en politisk förankring eller beslut i regionfullmäktige.

Vi är medvetna om att verksamhetschef i sin delegation har rätt att tillfälligt stänga verksamhet som riskerar patientsäkerheten. I detta fallet anser vi att stängningen föranleddes av en mycket tveksam tolkning av ett IVO-utlåtande och dessutom så angavs det att stängningen gäller permanent, ”går ej att överklagas”.

Här skulle majoritetsstyret direkt ha tagit sitt ansvar och meddelat både anställda och medborgarna om att stängningen gäller tillfälligt och att man jobbar hårt för att öppna igen efter semesterstängningen. Allt för att förhindra det som nu sker, den överkörda personalen säger upp sig och söker sig bort från Region Örebro län. Det här är en otroligt viktig fråga ur ett politiskt- och befolkningsperspektiv och det duger inte att slarvas iväg på det här sättet. Vi kan inte frigöra oss från misstanken, att det finns en dold agenda som de styrande politikerna inte vill låtsas om.

Den nu pågående kartläggnings syfte måste uttalat vara att ta fram vilka ekonomiska och personella resurser, behov av utrustning osv, som anses nödvändiga för att säkerställa fortsatt förlossningsverksamhet i Karlskoga med återstart tidig höst 2019. Med andra ord, göra en utredning såsom Vänsterpartiet krävde redan i januari 2018.

Uttalande gjort av Vänsterpartiet i Örebro läns distriktsstyrelse 16 juni 2019.

 

Kontaktpersoner:

Maria Odheim Nielsen, ordförande Vänsterpartiet Örebro län 072-877 53 45

Jihad Menhem, V-Regionråd Region Örebro län 073-503 10 53
Kopiera länk