Motioner

Motion – Vänsterpartiet i region Örebro län vill öppna nämndsammanträden för allmänheten

En stor del av de beslut som påverkar våra invånares vardag fattas av regionens olika nämnder och styrelser. Bara en liten del av diskussionerna och besluten går vidare till fullmäktige.

Regionfullmäktige en av de få platser där länets invånare kan vara närvarande och lyssna på de argument som förs fram.

Vi i Vänsterpartiet menar att detta är en stor brist i den lokala demokratin. Det är mycket svårt för medborgarna att ta del av diskussioner och argument bakom de beslut som fattas på stängda nämnder. Först när frågorna kommer till regionfullmäktige kan medborgarna ta del av den politiska debatten fullt ut, men då har diskussionerna redan pågått under en längre tid och flera beslut redan fattats.

Vänsterpartiet i region Örebro län vill att regionfullmäktige ska uppdra åt nämnderna och regionstyrelsen att besluta om att låta sina sammanträden vara offentliga. Sekretessbelagda ärenden bör i de fall sådana förekommer läggas sist på dagordningen och mötet såklart stängas innan dessa ärenden beslutas. Offentliga nämndsmöten kan såklart inte innefatta de sekretessbelagda ärendena.

Öppna sammanträden i regionens nämnder och styrelsen skulle ge allmänheten ökad insyn i den demokratiska processen. Transparensen skulle öka och demokratin stärkas.

Med anledning av ovanstående föreslår Vänsterpartiet att regionfullmäktige beslutar:

att uppdra åt regionens nämnder att besluta om att hålla sina sammanträden öppna för allmänheten.

att uppdra åt regionstyrelsen att besluta om att hålla sina sammanträden öppna för allmänheten.

Ladda ner Vänsterpartiets motion ”Ge invånarna i Örebro län insyn – Öppna nämndsammanträden för allmänheten!”

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län
Jihad Menhem (V)

Kopiera länk