Motioner

Motion – Vänsterpartiet i region Örebro län vill utreda regionens sjukvårdsorganisation

Sedan den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen inom Region Örebro län trädde i kraft år 2015, så har det framkommit en del kritik och missnöje med att det hittills inte har fungerat såsom det borde göra.

Tanken med den organisationen var att utveckla länets hälso- och sjukvård. Detta genom att bilda närsjukvårdsområden med vårdcentraler och delar av sjukhusvården, medan den högspecialiserade och planerade vården på sjukhusen omvandlades till länskliniker. Målsättningen var att uppnå en jämlik och likvärdig tillgång till vård i hela länet, men även för att bättre möta de behov av vård som befolkningen kan förvänta sig i framtiden.

Nu har det gått fyra år och tyvärr har länsverksamheterna inte blivit den succé som man trodde. Det har lett till en sämre arbetssituation för många medarbetare inom regionen. Det har också fört med sig att vården fragmentiseras och dialogen mellan chef och medarbetare försvårats, eller till och med helt saknas, på grund av frånvarande chefer som i många fall finns allt för långt ifrån personalen.

Vänsterpartiet anser att den här situationen är ohållbar och oacceptabel. För oss är trygghet och kontinuitet viktigt i vården. Bland de viktigaste faktorerna i arbetet för en hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö är personalens delaktighet och gott ledarskap. Därför ser vi ett stort behov av att Regionen gör en översyn och utvärdering av hela sjukvårdsorganisationen och vidtar konkreta åtgärder för att rätta till bristerna innan det är för sent. En sådan konkret åtgärd är att återinrätta de lokala sjukhusledningarna som ska vara närvarande i verksamheterna, d.v.s. nära sina medarbetare och har mandat att fatta beslut över frågor som rör den dagliga verksamheten. Detta för att kunna fortsätta erbjuda invånarna i länet en god tillgänglighet till högkvalitativ vård där patientens behov och fokus är vägledande.

Med anledning av ovanstående föreslår Vänsterpartiet att regionfullmäktige beslutar:

  • att ge uppdrag till regionstyrelsen att utreda regionens sjukvårdsorganisation
  • att involvera alla verksamheter, med de olika yrkesgrupperna, i utredningen.
  • att delrapport lämnas till regionstyrelsen sex månader efter utredningens början
  • att slutrapport med förslag till åtgärder lämnas till regionstyrelsen ett år efter utredningens början

Ladda ner Vänsterpartiets motion ”Utredning av regionens sjukvårdsorganisation”

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem (v)
Katarina Raneborn (v)
Jessica Carlqvist (v)
Anneli Mylly (v)
Margareta Carlsson (v)
Stefan Backius (v)

Kopiera länk