artikel

Gemensamt arbete i länet för jämlik hälsa

Pressmeddelande

Region Örebro län vill fortsätta samverka kring folkhälsofrågor i länet, och fokusberedningen för folkhälsa föreslår därför förnyade avtal för gemensamt arbete.

Målsättningen är att skapa förutsättningar för jämlik hälsa och lika livsvillkor för alla länsinvånare.
Inom ramen för lokala folkhälsoavtal samverkar Region Örebro län med flera aktörer, bland annat länets kommuner, för att främja ett långsiktigt arbete inom folkhälsoområdet. Under våren löper de gamla avtalen ut, och fokusberedningen för folkhälsa föreslog i dag regionstyrelsen att erbjuda samverkansparterna nya avtal.

Folkhälsa i ett brett perspektiv
– Det är viktigt att vi gemensamt i länet kan arbeta med folkhälsofrågorna utifrån ett brett perspektiv, och på så sätt skapa förutsättningar för en jämlik hälsa i hela Örebro län. I det arbetet är avtalen mycket betydelsefulla, säger Jihad Menhem (V), ordförande i fokusberedningen för folkhälsa.

Förutom länets kommuner föreslås också Örebro läns idrottsförbund med SISU Idrottsutbildarna och Örebro bildningsförbund erbjudas avtal för samverkan för lokalt folkhälsoarbete. Alla dessa parter har varit delaktiga i processen att ta fram avtalen.

Samlad kunskap ska leda till insatser
Arbetet med jämlik hälsa för länsinvånarna sker även i andra spår.
– Utöver avtalen genomför fokusberedningen för folkhälsa också ett komissionsarbete för jämlik hälsa i Örebro län. Kommissionen ska i bred samverkan ta fram den samlade kunskapen som finns inom området, och därefter föreslå insatser som skapar förutsättningar för att nå en mer jämlik hälsa hos befolkningen i länet, säger Jihad Menhem.

Kontakt:

Jihad Menhem, ordförande i fokusberedningen för folkhälsa, telefon: 070-594 71 89

Katrin Larsson, chef staben för hållbar utveckling, telefon: 019-602 17 44

Marie Gustafsson, chef område välfärd och folkhälsa, telefon: 019-602 63 61

Kopiera länk