Debattartikel

God hälsa är en förutsättning för ett fritt liv

Jihad Menhem (V) Regionråd Örebro län i en debattartikel, Karlskoga Tidnning

Jihad VEn god hälsa ger människor förutsättning att leva ett fritt och oberoende liv, och en jämlik och jämställd hälsa är också en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling i stort. I Region Örebro län arbetar vi målmedvetet för att minska den ojämlika hälsan och öka den generella hälsan genom att utgå från jämlikhet och jämställdhet i beslutsfattande.

En god hälsa ger människor förutsättning att leva ett fritt och oberoende liv, och en jämlik och jämställd hälsa är också en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling i stort. I Region Örebro län arbetar vi målmedvetet för att minska den ojämlika hälsan och öka den generella hälsan genom att utgå från jämlikhet och jämställdhet i beslutsfattande.

Trots en god generell folkhälsa i Örebro län, så fortsätter de sociala och könsmässigt betingade hälsoklyftorna vara stora och tydliga. Detta beror såväl på skillnader i levnadsvillkor samt på strukturella faktorer, d.v.s. sociala och ekonomiska villkor. Så våra hälsotillstånd påverkas inte bara av individuella levnadsvanor utan också av samhälleliga faktorer såsom möjligheten till utbildning, sysselsättning, social delaktighet och tillgång till hälso- och sjukvård.

Några tydliga exempel är skillnaden i upplevd hälsa mellan personer med kort respektive lång utbildning och personer med funktionsnedsättningar med icke funktionsnedsatta, även andra faktorer som t.ex. etnicitet och sexuell läggning spelar en stor roll i upplevd hälsa. Men den allra största ohälsan finns bland dem som slagits ut helt från arbetsmarknaden.

Arbetet med att främja hälsa och levnadsvillkor hos länets befolkning kommer i fortsättningen att intensifieras, därför upprättar Region Örebro län nu en kommission för jämlik och jämställd hälsa som kommer att jobba långsiktigt för att identifiera de oacceptabla förhållanden som leder fram till skillnader i befolkningens hälsa samt bidra med kunskap och vägledning för att minska ojämlikheten i hälsa hos befolkningen i Örebro län. Kommissionen kommer att ha en bred sammansättning och bestå av förtroendevalda, forskare, representanter från vården och näringslivet.

Jämlik och jämställd vård och hälsa för alla är ett av de viktigaste målen vi har i Region Örebro län. Det handlar om att motverka de negativa hälsoeffekterna av samhällets utveckling och ta vara på de positiva

Jihad Menhem (V) Ordförande i Region Örebro läns nya kommission.

Kopiera länk