Aktuellt i landstingpolitiken

Fortsatt satsning på en jämlik och hållbar vård

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) i en debattartikel (NA)

Rödgrönt samarbete för framtiden

Den 16-17 november fastställs Region Örebro läns budget för nästa år. Vi i den styrande majoriteten, (S), (V) och (MP), har lagt fram en budget där vi fortsatt tar ansvar för hälso- och sjukvården och den regionalpolitiska utvecklingen. Det gäller också dagens och framtidens frågor om miljö och klimat. Satsningen på en jämlik och jämställd välfärd fortsätter.

Vi har fokus på en hållbar ekonomi. Region Örebro läns budget omsluter drygt tio miljarder kronor. Regionens totala ekonomi är fortsatt stark. Alla verksamheter får full ekonomisk uppräkning och sjukvården förstärks med drygt 100 miljoner kronor. Men kostnaderna för vården ökar i regionen precis som i landet i stort, så samtidigt som vi förstärker ekonomin tas åtgärder fram för att långsiktigt få balans i sjukvårdens ekonomi. Utöver detta effektiviseras styrningen och ledningen över dessa frågor. Med en ekonomi i balans kan vi ansvarsfullt investera för framtiden för att fortsatt garantera en vård med hög kvalitet.

Vi fortsätter utveckla en jämlik och jämställd välfärd som är solidariskt finansierad och som fördelas efter behov. Människors lika värde är grundläggande för oss, och alla våra invånare ska ha rätt till en likvärdig vård.

Vi höjer inte patientavgifterna i vården. Ingen i Örebro län ska behöva välja bort vård till sig själv eller sina barn på grund av ekonomiska skäl.

Effektiv vård och tillgänglighet. Vi fortsätter arbetet med att minska skillnaderna i hälsa bland befolkningen och att förbättra tillgängligheten. Hälsofrämjande och förebyggande insatser är viktiga. Vi satsar på att öka kvinnors deltagande i mammografiscreening och gynekologisk cellprovtagning. Mammografin blir avgiftsfri från och med 1 juli 2016. Vi fortsätter bland annat att fokusera på att korta väntetiderna för cancersjuka, och vi bygger ut e-tjänster som kan förbättra tillgängligheten för patienter och öka effektiviteten i sjukvården.

Långsiktig och stark kompetensförsörjning är en framtidsfråga för hela regionen. Region Örebro län är en av länets största arbetsgivare och en viktig tillväxtmotor och aktör i vårt län. Vi fortsätter satsningar under 2016 med att öka professionens kompetens inom hälso- och sjukvården. Vi utvecklar framtidens vårdavdelning och satsar på vidareutbildning av bland annat sjuksköterskor och att få fler specialister i allmänmedicin. Satsning görs också för att kunna anställa läkare som blir färdigutbildade vid Örebro universitet till sommaren.
Vi förbättrar möjligheterna att ta tillvara den resurs som nyanlända utgör i projektet ”En kortare väg”, som genom praktikplatser och språkträning hjälper personer med utländsk vårdutbildning att snabbare få svensk legitimation.

Fler kvinnor ska starta företag i länet. Ett hållbart och jämlikt näringsliv är viktigt. Eftersom män startar betydligt fler företag än kvinnor ska vi verka för att flera kvinnor startar företag i länet.

Vi utvecklar kollektivtrafiken. Vi är offensiva med att minska klimatutsläppen. Vi bygger ut busstrafiken i västra och södra länsdelen. Samtidigt som turerna förbättras så ökar andelen bussar som går på förnyelsebara bränslen från 58 till 85 procent. Vi satsar också på snabbare tågförbindelser till Oslo och Stockholm.

Förändringar i omvärlden påverkar nu hela Sverige. Kris och konflikter gör att människor på flykt söker sig hit. Det vi gör idag för dem som kommer hit, har betydelse för vår gemensamma framtid. Vi har beredskap i budgeten för att möta ökade kostnader i samband med flyktingmottagande i vårt län.

Vi tror på Örebro län och vi tar ansvar för framtiden. Vår gemensamma budget 2016 för Region Örebro län är en budget som inte bara är hållbar under nästa år utan där vi tar fortsatt ansvar för framtiden.

Marie-Louise Forsberg-Fransson
Regionstyrelsens ordförande (S)

Jihad Menhem
Regionråd (V)

Catrin Steen
Regionråd (MP)

Kopiera länk