Debattartikel

Höjda avgifter i vården slår mot de ekonomiskt svagaste

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) svarar Alliansen i Örebro läns landsting (NA)

Rödgrönt samarbete för framtiden

Vi i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, majoriteten i landstinget, tar ansvar för ekonomin idag samtidigt som vi ser framtida utmaningar och bygger en stabil grund även för morgondagen. Fast förankrade i den verklighet och de utmaningar vården står inför idag lyfter vi blicken och ser också förbättringsmöjligheter framåt. Det är viktigt att säkerställa en trygg, tillgänglig god och patientsäker vård för våra medborgare idag, men även i framtiden. Det är inte alls förvånande att alliansoppositionen, som står för något helt annat, är missnöjd med våra förslag.

Alliansoppositionen skriver att de är ”överraskade” och ”chockade” över att vi höjer skatten. Det blir lätt så i avsaknad av välfärdstänk och utan verklighetsförankring. När vårdpersonal slår larm om den stressade situationen på arbetsplatsen och oro för patientsäkerheten, när kommuner och landsting i hela landet tvingas höja skatter i spåren av regeringens skattesänkarrace, 18 av 21 landsting har höjt skatten, även borgerligt styrda landsting som samtidigt också höjt avgifterna i vården, när vi ser att arbetslösheten stiger i takt med regeringens passivitet, när människor känner otrygghet när välfärden monteras ned, då vill alliansoppositionen ha mer av det som inte fungerar.

Stora avgiftshöjningar för de som behöver vården, införda avgifter för våra ungdomar, stora besparingskrav på våra sjukhus och en primärvård som redan idag är hårt pressad. Privatiseringar för privatiseringens skull, marknadslösningar där patienten blir kund; köp och sälj. Solidarisk finansiering, där vi håller ihop samhället, gemenskap och rättvisa har inget gehör hos alliansoppositionen. Synar vi alliansoppositionens budget ser vi också att den återigen är uppblåst med luftsiffror om mer såld vård och osäkra siffror från kömiljarden, den är full av luddiga strategier och med svårigheter att få plus och minus att gå ihop. Det är oansvarigt och oseriöst.

Vi höjer skatten för att ta sats inför de utmaningar och utvecklingsmöjligheter vi ser. Finansieringen för de beslut vi fattar idag ska säkras. Vi har ordning och reda i ekonomin och ska ha det även fortsättningsvis. Notan ska inte skickas till våra barn och barnbarn. Vården har det tufft och därför får våra verksamheter full uppskrivning. Vi satsar drygt 50 miljoner mer på hälso- och sjukvården än oppositionen. Vi höjer inte avgifterna till vården eftersom vi vet att det drabbar dem med svagast ekonomi.

Vi väljer istället en solidarisk finansiering. Vi bygger nya akutmottagningar på våra samtliga tre sjukhus för att möta det ökade vårdtrycket och vi satsar på en ökad tillgänglighet. Vården ska finnas när vi behöver den. Vi bygger ett nytt sjukhus på USÖ för specialistsjukvården och lägger undan medel för att finansiera bygget istället för att ta lån. Vi satsar på 20 ST-läkartjänster. Det är att ta ansvar för framtiden.

Dagens politik är morgondagens verklighet, och med solidaritet och gemenskap som kompass formar vi våra beslut. En jämlik vård som ges efter behov är grundläggande principer som vi aldrig gör avkall på.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsråd (S)
Jihad Menhem, Landstingsråd (V)
Catrin Steen, Landstingsråd (MP)

Ladda ner majoritetns (S, V, MP) verksamhetsplan med budget 2014 och planeringsförutsättningar för 2015-2016 som pdf-dokument

Kopiera länk