Debattartikel

Vi satsar på fler specialister i allmänmedicin – 20 nya ST-läkare anställs

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) i en debattartikel (NA)

Rödgrönt samarbete för framtiden

Idag presenterar den styrande majoriteten i landstinget S, V och MP budgeten för 2014. Vi tar ansvar för framtiden och ser de utvecklings möjligheter som finns i vårt län. Landstinget står inför en rad utmaningar som vi måste ta på allvar om vi ska klara framtidens hälso- och sjukvård och regionens utveckling. Med budgeten lägger vi nu en stabil grund som säkrar en god vård även i framtiden, för våra barn och barnbarn.

Vi ser hur andelen äldre med stort vårdbehov ökar. Förväntningarna ökar också på vård av hög kvalitet och i rätt tid. Den medicinska forskningen och kunskapsutvecklingen är stark och ger framtida möjligheter, men vården behöver också ges förutsättningar att ta till sig ny forskning och nya behandlingsmetoder. Förväntningar hos befolkningen att på ett snabbt och interaktivt sätt kunna kommunicera med vårdens olika delar ökar. E-hälsoutvecklingen blir allt viktigare för en väl fungerande och tillgänglig sjukvård. Vår ambition är också att förbättra kommunikationerna och ge människor bättre möjligheter att smidigt förflytta sig mellan orter i länet. Utvecklingen av kollektivtrafiken de närmaste åren kräver både investeringar och driftpengar. Ansvar för framtiden innebär också att vi i landstinget ständigt förbättrar vårt miljö- och klimatarbete.

En annan oroande utveckling är att vårdens personal vittnar om ett allt tuffare arbetsklimat, högre arbetstempo, som också påverkar patientsäkerheten. Läkare larmar om hur människor trängs undan när den borgerliga regeringen omstrukturerar vården, till att efterfrågan får styra snarare än vårdbehovet. Läkarbristen i landet är också en utmaning vi måste hantera i vårt landsting precis som i alla andra landsting. Det är tufft ute i verksamheterna vilket vi tar på allvar.

I vår budget tar vi höjd för framtidens utmaningar. Inom primärvården satsar vi på fler läkare genom att utbilda fler specialister i Allmänmedicin. Vi utökar nu antalet med tio ST-läkare 2014 och tio ytterligare 2015. Det gör vårt landsting till ett av de mest ambitiösa i landet. Ytterligare investeringar i E-hälsa samt tillgänglighesskapande åtgärder ska tillsammans med den nyöppnade jourcentralen i södra länsdelen och utökade öppettider öka tillgängligheten. Vi vill tillskapa en mobil distriktssköterskemottagning som ökar tillgängligheten på mindre orter.

Vi vet att kemikalier och miljöhot påverkar oss, men inte exakt i vilken utsträckning. Att se till att det finns resurser för att arbeta med miljöfrågor som är kopplade till hälsan är en viktig pusselbit i omställningsarbetet som vi säkerställer.
Nya metoder som förbättrar vården för våra äldre kommer att införas, samverkan mellan landstinget och kommunerna ska förbättras. Vi inför expressbussar och utökar stadstrafiken på våra större orter för att förbättra medborgarnas möjligheter resa kollektivt. Med många spännande aktörer inom kulturområdet är det viktigt att de vi säkerställer tillgängligheten i hela länet och att det når ut till många olika grupper, inte minst barnen. Därför ökar vi resurserna till både länsteatern och länsmuseet.

Vi tar utmaningarna på allvar och vi tar ansvar för framtiden. Med budgeten 2014 lägger vi grunden för att kunna utveckla och förbättra våra verksamheter, för gamla som unga och för medborgarna i hela länet.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsråd (S)
Jihad Menhem, Landstingsråd (V)
Catrin Steen, Landstingsråd (MP)

Ladda ner majoritetns (S, V, MP) verksamhetsplan med budget 2014 och planeringsförutsättningar för 2015-2016 som pdf-dokument

Kopiera länk