Pressmeddelande

Majoriteten i landstinget höjer glasögonbidraget upp till 20 år

Pressmeddelande från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Örebro läns landsting

image
V, S och MP i Örebro läns landsting

På landstingsstyrelsen nästa vecka kommer den styrande majoriteten lämna sitt budgetförslag för 2014. Ett av förslagen som kommer presenteras är att glasögonbidraget ska höjas upp till 20. I förra årets budget höjdes bidraget från 7 år upp till 16. Nu tar majoriteten ytterligare ett steg i satsningen att stärka glasögonbidraget för länets barn och unga.

–  Vi har sett en utveckling där barn tvingas avstå glasögon på grund av familjens ekonomi.  Redan förra året höjde vi bidraget för att tillmötesgå det ökade behovet, som inte minst majblomman rapporterade redan 2012. Det är viktigt att våra barn får goda förutsättningar att klara av skolarbetet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

–  Ett barn som har dålig syn och inte får glasögon hindras i sitt lärande, i sitt upptäckande av världen och kan drabbas av följdproblematik som kraftig huvudvärk samt ännu sämre syn. Rätten till en bra syn är grundläggande och får inte hindras av ekonomiska förutsättningar, säger Mats Gunnarsson (MP).

–  När vi ser att barnfamiljer har det tufft med ekonomin är det viktigt att vi som styr landstinget i Örebro gör vad vi kan för att vårt motto vård efter behov gäller. Ingen ska behöva avstå varken vård eller glasögon på grund av dålig ekonomi. Barn har också rätt till en aktiv fritid tillsammans med sina kompisar och där är glasögon en förutsättning för dem som behöver det, säger Jihad Menhem (V).

Landstingsstyrelsen sammanträder onsdag den 6 november och lägger förslag om landstingets Verksamhetsplan med budget 2014.

För mer information: 
Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) Landstingsråd, 070-515 74 09
Mats Gunnarsson (MP) Landstingsråd, 072-742 74 55
Jihad Menhem (V) Landstingsråd, 070-594 71 89

Kopiera länk