Debattartikel

Med ungdomar och barn i fokus

Jihad Menhem (V), Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och Catrin Steen (MP) i en gemensam debattartikel, Karlskoga Kuriren och Karlskoga Tidningen

Rödgrönt samarbete för framtiden

De politiska skiljelinjerna i landstingspolitiken har sällan varit tydligare för barn och unga i Örebro län. Majoriteten som styr landstinget, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lagt en budget med tydlig inriktning att stärka och förbättra vården för barn och unga. Alliansen har konsekvent sagt nej till våra förslag och fortsätter att göra det även 2013.

Som ett av Sveriges första landsting införde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avgiftsfri vård och avgiftsfria preventivmedel för alla barn och unga upp till 25 år redan den 1 mars 2011. Alliansen i Örebro läns landsting sa nej. För oss var skälen till den reformen självklara. Inga barn och ungdomar ska behöva avstå vård på grund av familjens ekonomiska villkor. Det är särskilt viktigt med tanke på hur barnfattigdomen och ungdomsarbetslösheten breder ut sig. Sedan 2011 har vi tagit flera viktiga steg för att förbättra villkoren och säkra bra tillgång till god sjukvård för våra barn i länet.

En av våra största satsningar i budgeten inför 2013 är en bred satsning på barn- och ungdomspsykiatrin. Barn och ungdomar är särskilt utsatta när de drabbas av psykisk ohälsa och det kräver mycket av vården. Både vårdcentralerna, barn- och ungdomspsykiatrin, skolhälsovården och Ungdomsmottagningarna möter dessa barn och inget barn ska behöva drabbas om samordningen däremellan inte fungerar. Genom att stärka upp med fler psykologer och kuratorer kommer vi att bättra kunna möta barn och unga med psykisk ohälsa. Analyser visar att flickor är särskilt utsatta och det kräver ett genusperspektiv i våra insatser.

Vi har stärkt öppenvårdssjukvården för barn i Örebro tre år i rad. I den här budgeten skjuter vi också till extra medel för att stärka bemanningen på barnakuten på Örebro Universitetssjukhus. Under 2013 ska första spadtaget tas för att bygga om akuten med en särskild barnakutmottagning för att barn och unga ska få en tryggare och lugnare miljö när de har behov av akut sjukvård. Vi utökar också tillgängligheten med öppettider på kvällarna på länets vårdcentraler och med en jourmottagning i södra Närke. Dessutom kommer vi att förbättra bidragen till barn och ungas glasögon. Redan idag har vi ett av landets mest generösa bidrag som ges till barn upp till och med sju år. Nu utökar vi omfattningen på bidraget så att barn till och med 15 år kan söka och få bidrag för glasögon när det finns recept från ögonläkare.

Inga av de satsningar på barns sjukvård vi gör finns med i Alliansens budgetförslag. Utöver det vill Alliansen höja patientavgifterna generellt i landstinget med 25 procent. Därtill vill de höja högkostnadsskyddet för besök i vården. I sin iver att göra stora överskott i verksamheten lägger Alliansen förslag på besparingar som drabbar barn och ungdomar och de missar helt det förbättringsarbetet som är så viktigt för att säkerställa god och tillgänglig vård för alla barn i Örebro län.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har presenterat en budget för 2013 som är långsiktigt hållbar, en ekonomi där vi håller i utgifterna och balansen i ekonomin. Trots det är det en budget som har ett tydligt barnperspektiv och som på punkt efter punkt stärker barn och ungas rätt till en god och avgiftsfri sjukvård.

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Landstingsstyrelsens ordförande
Catrin Steen (Mp), Landstingsråd
Jihad Menhem (V), Landstingsråd

Kopiera länk