Debattartikel

Människors behov av vård är avgörande oavsett ålder

Jihad Menhem (V), Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och Catrin Steen (MP) i en gemensam replik till distriktsläkaren Richard Wentzel, Nerikes Allehanda

Rödgrönt samarbete för framtiden

Distriktsläkaren Richard Wentzel ställer i sin debattartikel en fråga till landstingsstyrelsen om hur uppdraget till primärvården ser ut när det gäller god äldrevård. Äldres hälsa är ett prioriterat område för landstinget. Inom primärvården, ökar efterfrågan på vård och omvårdnad ständigt. Andelen äldre i befolkningen ökar och ju äldre vi blir ju mer omvårdnad och sjukvård behöver vi. Samtidigt finns i dag en brist på allmänläkarspecialister. Därför görs dagligen prioriteringar för att den mest sjuka ska få vård. Det är alltid människors behov av vård som är avgörande oavsett ålder.

Vi i den politiska majoriteten här i Örebro län har gjort flera satsningar för att bland annat möta behoven av en alltmer åldrande befolkning. Genom särskilda satsningar på primärvården med cirka 70 miljoner de senaste åren har bland annat möjligheterna att rekrytera personal förbättrats. I syfte att rekrytera specialister i allmänmedicin har antalet ST-läkartjänster utökats. Vi satsar medel på projekt för att utveckla vårdcentralers arbete med tillgänglighet.

När det gäller äldrevård är samarbetet med kommunerna viktigt. Vi har sedan lång tid tillbaka olika samverkansprojekt mellan landstinget och länets kommuner vars syfte är att förbättra vården och omsorgen av våra äldre. Dessutom har vi tecknat folkhälsoavtal med kommunerna där förebyggande vård gällande äldres hälsa är ett prioriterat område. Vi i den politiska majoriteten har också valt att satsa mer resurser på forskningen att ta fram tekniska stödsystem för äldre. Vi satsar också på en fördjupad forskning på äldres sjukdomar och mediciner. Vi arbetar dessutom aktivt med att följa upp läkemedelsanvändande och motverka felaktig medicinering hos äldre.

Primärvården gör ett gott arbete i dag, men vi strävar efter ständiga förbättringar.

Jihad Menhem, Landstingsråd (V)
Catrin Steen, Landstingsråd (MP)
Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsråd (S)

Kopiera länk