Aktuellt i landstingpolitiken

Jämlik vård ett fortsatt mål för den styrande majoriteten

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) i en debattartikel (NA)

Rödgrönt samarbete för framtiden

Idag fastställer vi Socialdemokrater, Miljöpartiet och Vänsterpartiet landstingets budget för 2013. För oss är det viktigt att alla medborgarna, oavsett var i länet man bor, ska känna trygghet till en god och tillgänglig vård. Därför kommer vi, tillsammans med våra medarbetare och vårdens personal, fortsätta arbetet med att förbättra vården och öka tillgängligheten.

Den ekonomiska krisen i Europa påverkar landstinget och samhället i stort. Med den borgerliga regeringen ser vi ökade klyftor, en ökad arbetslöshet och ett utanförskap som bland annat medför att den psykiska ohälsan ökar. Därför är det extra viktigt att vi som styr landstinget i Örebro tar ansvar för att principen jämlik vård efter behov fortfarande ska vara grundläggande för sjukvården.

Nu utökar vi glasögonbidraget ytterligare genom att låta barn upp till 16 år omfattas av rätten till bidrag. För att möta barn och ungas psykiska ohälsa görs en rejäl förstärkning. Dessutom fortsätter satsningen på att förbättra öppenvården till barn och unga. Den särskilda barnakutmottagningen på Universitetssjukhus ska stå klar att användas under året och därför satsar vi nu extra på att förstärka bemanningen på barnakuten. Vi fortsätter mot målet att tillskapa Sveriges bästa vårdcentraler och därför tillförs ytterligare 16.2 miljoner till primärvården. Utifrån landstingets ansvar för att bevara hälsan är det naturligt att arbeta för att minska miljöbelastningen. Vi kommer att initiera ett länsövergripande projekt i syfte att informera om miljögifters påverkan på hälsan.

Äldres hälsa och välbefinnande är ett prioriterat område för oss. Forskning inom äldreområde ska stärkas. Vi fortsätter satsningar på projektet ”Passion för livet”, tillsammans med pensionärsorganisationer, för att främja hälsa och öka livskvalitet för äldre. Dessutom kommer vi att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård i Folktandvården. Kompetenscentret ska vara en samlande enhet i länet för alla typer av frågor som rör äldres tandvård.

Med vår budget för 2013 kan medborgare känna sig trygga med att vi alltid kommer att arbeta för utveckling, förnyelse och förbättring av vården. Vår grundläggande princip är en solidariskt finansierad jämlik vård som ges efter behov. Politik gör skillnad och med 2013 års budget fortsätter vi utvecklingsarbetet av våra verksamheter, Sveriges bästa vårdcentraler ska finnas i Örebro län.

 

Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsråd (S)
Jihad Menhem, Landstingsråd (V)
Catrin Steen, Landstingsråd (MP)

Kopiera länk