Aktuellt i landstingpolitiken

Majoriteten i landstinget satsar på kompetenscenter för äldretandvård

Pressmeddelande från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Örebro läns landsting

Örebro läns landsting

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget har beslutat att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård i Folktandvården.

Centret ska vara en samlande enhet i länet för alla typer av frågor som rör äldres hälsa och tandvård. Inriktningen ska vara kliniskt arbete, utbildning och forskning.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) säger:
– Det är viktigt att vi alltid har patientens fokus i utvecklingsarbetet. Vi ser en utveckling där alltfler äldre behåller egna tänder allt högre upp i åldrarna, vilket ställer högre krav på tandvården. Den gruppen kommer att ökar och därför är det viktigt att vi ställer om. Vi behöver ha en god beredskap för att möta patienter.

Ingrid Fries – Hansson (MP), ordförande för nämnden primärvård och folktandvård:
– Det här är ett viktigt led i arbetet med att förbättra vården för äldre i länet. Kompetenscentret kommer även att utreda frågan om att ytterligare utveckla tandvården utanför stationära kliniker. Vi har en mobil tandvårdsbuss i länet, vilket varit ett framgångsrikt projekt. Tillgängligheten har förbättrats i hela länet.

Jihad Menhem (V) säger:
– När vi ser att andelen tandläkare minskar utgör kompetenscentret ett kunskapsstöd. Centret ska främst samarbeta med specialistvården på Folktandvården och sjukhusen.

Det formella beslutet tas på landstingstyrelsen den 9 oktober.

För mer information
Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) Landstingsråd, 070-515 74 09
Ingrid Fries-Hansson (MP) Ordförande för nämnden primärvård och folktandvård, 072 – 725 96 00
Jihad Menhem (V) Landstingsråd, 070-594 71 89

Kopiera länk