Debattartikel

Landstinget höjer inte högkostnadsskyddet

Jihad Menhem (V), Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och Annika Hickish (MP) i en gemensam debattartikel, NA, Karlskoga Kuriren, Karlskoga tidning och Länsposten

Örebro läns landsting

I december förra året fattade riksdagen beslut om att höja högkostnadsskyddet för besök i öppenvården, från 900 till 1100 kronor. Förändringen trädde i kraft den 1 januari 2012 och nästan alla landsting har höjt högkostnadsskyddet men vi i Örebro läns landsting väljer att inte följa riksdagens beslut. Högkostnadsskyddet kommer fortsättningsvis att ligga på 900 kronor för besök i öppenvården. Majoriteten i landstinget som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vet att många tvekar att vända sig till vården på grund av ekonomiska faktorer och en höjning av högkostnadsskyddet skulle drabba dem med den allra svagaste ekonomin hårdast.

Att inte höja högkostnadsskyddet är en viktig politisk markering. Vi som tror på en offentligt och solidariskt finansierad välfärd måste stå upp och ta strid för de värderingarna. Den borgerliga oppositionen i Örebro läns landsting föreslog i sitt budgetförslag för 2012 att avgifterna i vården generellt skulle höjas med 25 procent och att återinföra avgifter för barn och unga under 25 år. Samtidigt vill nu oppositionen i landstinget följa riksdagens beslut och höja högkostnadsskyddet. Vilka marginaler får svårt sjuka med svag ekonomi med borgerlighetens politik? Hur många ska tvingas välja att inte söka upp vården på grund av ekonomiska skäl för att oppositionen gör andra prioriteringar?

Vår princip är att vård ska ges efter behov och inte efter plånbokens storlek. Om egenavgifterna och taket i högkostnadsskyddet höjs, riskerar alltfler som lever med små marginaler att välja bort vården på grund av privatekonomin. Vår ambition är att ingen i Örebro län ska behöva välja bort vård till sig själv eller sina barn på grund av ekonomiska skäl. Majoritetens politik bygger på solidariska principer och en omfördelning av samhällets resurser.

Den politiska majoriteten i landstinget har tidigare visat att vi sätter samhällets svagaste grupper främst. Ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i Europa och var fjärde ung svensk går arbetslös. Vi vet att unga under 25 år en utsatt grupp och därför införde vi förra året avgiftsfri vård för alla under 25. Att inte höja högkostnadsskyddet är ett steg i samma riktning, en politik som främjar samhällets svagaste.

Vi ska inte sticka under stol med att sjukvården står inför omfattande utmaningar. Vi har en åldrande befolkning, allt fler lever längre och är friska långt upp i åldrarna, vilket är fantastiskt. Men när en allt större andel av befolkningen blir äldre ställs också högre krav på vården och finansieringen av densamma. Politikens uppgift är att fördela resurser och möjliggöra för de allra sjukaste och svagaste att få vård och omsorg på lika villkor som samhällets mer privilegierade. Därför är taket i högkostnadsskyddet så viktigt. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet visar med detta besked att vi värnar om samhällets mest utsatta.

Kopiera länk