Debattartikel

Bäst på vårdcentraler – Så vill S, V och MP utveckla sjukvården

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S),  Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) i en debattartikel (NA)

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), Jihad Menhem (V) och Catrin Steen (MP) .................Bild: Weine Ahlstrand

Vården ska vara jämlik och beakta människors lika värde!

Vi som styr landstinget, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, presenterar i dag en budget och verksamhetsplan för 2012.
För oss är det är viktigt att alla medborgare, oavsett var i länet man bor, ska känna en trygghet i att ha en bra och tillgänglig vård. Under 2012 kommer därför majoriteten i landstinget, tillsammans med våra tjänstemän och vårdens personal, att fortsätta arbetet med ökad tillgänglighet. Ett av våra uppsatta mål är att Sveriges bästa vårdcentraler ska finnas i Örebro län.

Vi har en allvarlig ekonomisk kris i världen, vilket även påverkar landstinget. Därför är det oroväckande och beklagligt att vi har en borgerlig regering som i en lågkonjunktur väljer att sänka skatten samtidigt som vi ser hur resurserna till välfärden minskar. Det görs i en tid när vi vet att personalen inom sjukvården är hårt pressad.

Trots det oroliga världsekonomiska läget visar prognoserna att årets landstingsbudget är i balans, vilket ger goda förutsättningar för nästkommande år.
En god ekonomi är en förutsättning för att tillförsäkra stabilitet i verksamheterna och är grundläggande för att kunna fortsätta utvecklingen av hälso- och sjukvården.

En stor del av landstingets verksamhet riktar sig till äldre i en eller annan form. Vi vet att risken att drabbas av sjukdom ökar ju äldre man blir. Därför är förebyggande och hälsofrämjande insatser särskilt viktiga för äldres hälsa. Vi fortsätter att satsa på projektet ”Passion för livet”. Projektet ska ge pensionärer kunskap och verktyg för att öka de egna möjligheterna att aktivt delta i att skapa ett hälsosamt liv.

Utifrån landstingets ansvar för att bevara hälsan blir det naturligt att arbeta för minskad miljöbelastning i våra egna verksamheter och i vår omvärld. Därför har vi bland annat bestämt att vi ska ha miljökrav i alla våra upphandlingar. Vi satsar även på ökad kunskap om läkemedelspåverkan och ger därför medel till forskning och ökad information kring ämnet.
En annan utmaning är tillgängligheten. Många vittnar om att det är svårt att få kontakt med vården och att det är svårt att veta vart man ska vända sig när man har ett vårdbehov.

För att öka och förbättra tillgängligheten har en utökad samverkan inom och mellan landstingets förvaltningar påbörjats. Länsgemensam samverkan mellan specialiteter har startats inom så gott som samtliga specialistområden vid de tre sjukhusen.
Primärvården är basen i hälso- och sjukvården för befolkningen i länet. Det lokala hälsofrämjande arbetet ska ske där människor bor och i samverkan mellan de olika aktörer som kommer i direkt beröring med människors vardag och liv.
Det är viktigt att nå en stabil situation med god bemanning och hög kompetens vid alla vårdcentraler i länet.
Majoriteten som styr landstinget vill att länsborna ska känna en trygghet i att vi alltid eftersträvar utveckling och förbättring av hälso- och sjukvården. Våra grundläggande principer är att vården ska ges efter behov och att plånbokens storlek aldrig får vara ett hinder i möjligheten att uppsöka vård.

Vården ska vara jämlik och beakta människors lika värde. Politik gör skillnad och med 2012 års budget fortsätter vi utvecklingsarbetet av våra verksamheter, Sveriges bästa vårdcentraler ska finnas i Örebro län.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande (S)

Jihad Menhem, landstingsråd (V)

Catrin Steen, landstingsråd (MP)

Kopiera länk