Pressmeddelande

Barn och ungas hälsa får aldrig bli en plånboksfråga!

Pressmeddelande från S, V och Mp

Fri sjukvård och gratis preventivmedel upp till 25 år

Pressmeddelande

Barn och ungdomars hälsa är något vi prioriterar högt. Den röd-gröna landstingsledningen avser att i kommande budget avsätta drygt 10 miljoner kronor för att gemensamt fortsätta utveckla hälso- och sjukvården för barn och unga i vårt län.

Hälsosituationen för svenska barn är i flera avseenden bland den bästa i världen. Det gäller till exempel den låga spädbarnsdödligheten, den höga andelen ammade spädbarn, den låga andelen barnolycksfall, den höga andelen vaccinerade barn och den jämförelsevis låga andelen flickor och pojkar som utsätts för fysisk bestraffning under barndomen. Det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda!

Fortfarande finns det brister i hälsan för många barn och ungdomar i vårt län.  Hälsan är fortfarande ojämnt fördelad över länet och också inom länets kommuner. Fortfarande finns det utvecklingsinsatser som behöver göras inom hälso- och sjukvården för att fylla de behov som detta innebär

Förutom den satsning som redan påbörjats med att bygga en barnakutmottagning på USÖ och renovera akutmottagningarna på Karlskoga- och Lindesbergs lasarett tänker vi lägga mer än 10 miljoner kronor extra till barnens och ungdomarnas sjukvård, psykiatri och habilitering.

För att höja kvaliteten på vårdinsatserna för barn från Örebro och den södra länsdelen som är i behov av öppenvårdspediatrik och för att barn från hela länet som har behov av barnklinikens högspecialiserade vård ska få tillgång till den, tänker vi förstärka det öppenvårdspediatriska arbetet i vårt län. Att arbeta med både hälsovård och sjukvård i ett begränsat geografiskt område möjliggör ett rationellt arbetsförhållande med korta handläggningstider, minskad remisshantering och samtidigt ha en hög vårdkvalitet och kontinuitet.

Länets ungdomsmottagningar har en viktig roll i hälsoarbetet för unga kvinnor och män och i årets budget fortsätter vi att stärka denna verksamhet i länet, bland annat med inriktning på stöd till unga pojkar. Vi tänker också utökar åldersgrupperna för gratis vaccination mot livmodershalscancer samt erbjuda gratis preventivmedel upp till 25 år.

Inom barn- och ungdomspsykiatrin pågår arbetet med att öka tillgängligheten, bland annat genom att förstärka psykiatrins mottagningsverksamhet och utöka samarbetet med primärvården och kommunerna.

Inget barn, ungdom eller förälder ska någonsin känna att de behöver avstå vård på grund av ekonomiska faktorer, detta är inte minst viktigt för gruppen unga. Därför väljer vi nu att i vårt landsting införa fri sjukvård för alla flickor och pojkar upp till 25 år.

Vi berättar mer om detta på Landstingets ordinarie presskonferens i samband med Landstingsstyrelsen den 7 december. Inbjudan till denna kommer senare

Kopiera länk