Övrigt

Är du rädd för barnen, major Björklund?

Mia Sydow Mölleby

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

I lördags kväll var jag på Folkfesten på Våghustorget i Örebro. Det var verkligen ett jättebra, roligt arrangemang som gjorde mig glad och uppiggad!! Mikael Wiehe var som vanligt bra och politiskt klarsynt. Men det var ändå inte han som fick mig på ett så strålande humör. Det var framför allt alla ungdomar som var där som gjorde att jag kände mig så glad. De unga kreativa artisterna och alla ungdomar som fanns på plats för att lyssna och sjunga med i Kapten Röds låtar visar att det finns en ny generation som kämpar för rättvisa, solidaritet och verklig frihet.

Det kanske är just sådana ungdomar som Major Björklund är så rädd för? Det kanske är därför han vill hantera skolans problem med mer disciplin, betyg och kontroll. Kuvade ungar blir inte fria, kreativa och självständigt tänkande vuxna. Kuvade ungar blir vuxna som hukar för överheten och gör allt för att anpassa sig till det som gäller.

Jag håller med Major Björklund om att det finns problem i dagens skola. Men jag ser helt andra problem och jag vill se helt andra lösningar.

Barn har en otrolig förmåga att lära sig och nästan alla barn börjar skolan glada, vetgiriga och förväntansfulla. Efter bara några år är det alltför många som inte längre vill gå dit. Det är inte barnen som är problemet, det är i skolan det blir problem för barnen. En del bara vantrivs, andra har ont i magen varje morgon, många tror att de inte kan någonting. Ungar hanterar ju sån´t här på olika sätt, en del skolkar, andra går till skolan men blir stökiga och oroliga, några sitter tyst i ett hörn av klassrummet. Vi är nog många föräldrar som gått till första skoldagen med en skuttande, överlycklig unge i handen och efter några år haft långa diskussioner med samma unge om vikten av att gå till skolan. Vi är nog många föräldrar som undrat vad det var som hände.

Jag skulle vilja att vi satte in åtgärder mot skolan! Skolan behöver få mer resurser för att anställa fler lärare, specialpedagoger och elevvårdspersonal. Skolan behöver få mer resurser för att utveckla nya sätt att arbeta, skolan ska hjälpa barnen i deras utveckling och då måste också skolan utvecklas. Skolan behöver moderniseras, inte backas tillbaks till 40-talet! Barn är nyfikna och vill lära sig och skolan har ett stort ansvar att se till att de får med sig kunskaper ut i livet. Barnen har skolplikt, men det är skolans skyldighet att ge dem den hjälp och det stöd de behöver för att kunna utveckla den kreativitet som alla har. Då blir det förhoppningsvis ännu fler fria, kreativa ungar som kan utvecklas till fria, kreativa vuxna. Människor som tänker själva, tänker nytt och som inte anpassar sig fullt ut till det som gäller just idag. Sådana människor kanske inte Björklund vill ha?

Om några veckor är det val, då har vi chansen att bli av med utbildningsministern som hela tiden får mig att tänka på Caligula i filmen Hets. Jag tänker göra vad jag kan för att vi ska få en ny regering!

Kopiera länk