Aktuellt i landstingpolitiken

Bra vård för alla – låter det som en saga?

Hälsa är en mänsklig rättighet– ingen handelsvara!

Vi vill ha en bra vård som alla ska ha tillgång till. Oavsett om du är gammal, ung, rik, fattig eller flykting. Till och med om du är en sagofigur.

För att nå dit behöver vården behöver mer resurser. Statusen på arbete inom vården måste förbättras genom högre löner, bättre arbetsvillkor och möjlighet att styra sina arbetstider. Framförallt inom de kvinnodominerade yrkena.

Vi menar att en konkurrensutsättning av tjänster kan bli negativ för sjukvården. I praktiken handlar det ofta om att skära ned på personalen och att pressa löner.

Exemplen från andra länder avskräcker. USA har många privata vårdgivare. De har också mycket högre sjukvårdskostnader, men ändå har de inte en bättre vård. Ökad konkurrens riskerar också att öppna för privata sjukförsäkringar och då är det i första hand plånboken och inte behoven som styr.

Istället är det bättre med samarbete än konkurrens inom vård och omsorg. Utveckla den offentliga sektorn, öka demokratin, korta beslutsvägarna och ge patienter och personal mer inflytande.

Hu vill du ha i framtiden? Ladda ner V landstingsprogrammet 2011 – 2014

Du kan läsa mer om vad vi tycker om vården här.


Kopiera länk