Övrigt

Rösta på söndag!

DinEUkristiskarst

 

Över hela EU finns ett mönster i vem som röstar och vem som inte gör det i valen till EU-parlamentet. Främst är det arbetare och de med låg utbildning och inkomst som inte använder sin röst. I Sverige liksom i många andra länder är det också väljare som är kritiska till EU som stannar hemma på valdagen.

Vem vinner på att arbetarklassen och kritikerna stannar hemma? Det är ganska uppenbart. EU-parlamentet domineras av högern och dem som okritisk bejakar unionens utveckling till superstat.

Den tid när EU-parlamentet främst var en diskussionsklubb är över, idag har parlamentet mycket makt över politikens villkor i vårt land. Vi kan tycka vad vi vill om det, men så är det. Högern använder sin makt till att angripa löntagarnas rättigheter, bedriva en svag miljöpolitik och prioritera ner kvinnors rättigheter. Det blir effekten av att många stannar hemma på valdagen. Inte heller drabbar det EUs legitimitet särskilt mycket om valdeltagandet är lågt. Legitimiteten är redan usel, men EUs makthavare låter sig inte stoppas av det. Ett EU som kör över att befolkningarna i tre länder som har avvisat Lissabonfördraget i folkomröstningar är inte särskilt bekymrad över demokratisk legitimitet.

Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti. Vi motsätter oss Lissabonfördraget med dess militarism och övertro på den fria marknaden. Vi vill minska EUs makt och demokratisera unionen. En viktig del av en sådan process måste vara att makten minskar för EU-kommissionen och lobbyisterna. Men vår EU-kritik innebär inte att vi avstår från att försöka påverka unionen. På områden som miljöfrågor och kvinnors rättigheter tillhör vi de allra mest aktiva i EUs parlament, det visar även oberoende utvärderingar. Vi har kämpat hårt för friheten på nätet, men till skillnad från Piratpartiet har vi en helhetspolitik som täcker även andra områden. Vi vill riva ner EUs murar mot andra länder, både för flyktingar och för handel. Under den kommande mandatperioden kommer en huvuduppgift för oss att vara att kämpa för att en bra arbetsrätt och kollektivavtal ska gälla alla som arbetar i Sverige. Vi vill inte att en gemensam arbetsmarknad ska användas för att slå sönder löntagarnas rättigheter och diskriminera arbetare från andra länder.
Den utveckling som EU nu är inne i behöver möta motstånd. Den behöver möta motstånd i fackliga aktioner och protester mot social dumping. Den behöver krav på förändringar i den ekonomiska politiken för att bekämpa den ekonomiska krisen och massarbetslösheten. I EMUs regelverk är kampen mot inflation och underskott i budgetar den enda prioriteringen. EU behöver medlemsländer och kommuner som vågar bryta mot idiotiska EU-regler. Men motståndet och kraven på förändring behöver också starka röster i EUs parlament.

Man behöver inte gilla EUs politik för att rösta. Tvärtom är en röst på Vänsterpartiet ett sätt att visa att man vill ha förändring. Ingen vet vad soffliggaren tycker. Rösta för vänsterpolitik och EU-kritik.

Kopiera länk