Aktuellt i landstingpolitiken

V och mp reserverar sig mot landstingsstyrelsens beslut om Citybanan

v_mp_1Citybanan är en viktig infrastrukturinvestering! Miljöpartiet de Gröna och Vänsterpartiet anser dock att infrastruktur i form av vägar och järnvägar är statens huvudansvar.

Citybanan är en viktig infrastrukturinvestering! Miljöpartiet de Gröna och Vänsterpartiet anser dock att infrastruktur i form av vägar och järnvägar är statens huvudansvar.

Den övervältring av kostnader som staten vill göra i samband med byggandet av Citybanan på kommuner och landsting strider mot kommunallagen vad det gäller den kommunala kompetensen, finansieringsprincipen och fördelningen av den totala skattebasen mellan stat, kommun och landsting.
 

 
För att över huvudtaget göra medfinansieringen möjlig måste riksdagen ändra i kommunallagen. En medfinansiering riskerar också snedvrida utvecklingen av infrastruktur i landet.

Staten har resurser att ta sitt infrastrukturansvar och behöver inte övervältra kostnaderna på Sveriges kommuner och landsting.

Örebro läns landsting har efter beslut i landstingsstyrelsen undertecknat en avsiktsförklaring om medfinansiering av Citybanan. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sig utifrån ovan förda resonemang avvisande till en sådan avsiktsförklaring och reserverade sig mot beslutet.

Av samma skäl anser vi att man inte heller ska ingå avtal med staten om medfinansiering av Citybanan eller fatta de beslut som följer och krävs av ett sådant avtal.

Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiet

Jonas Eriksson, Miljöpartiet de Gröna

 Ladda ned  reservationen som pdf-dokument

Kopiera länk