artikel

Kommuner och landsting kan med regeringens hjälp hejda jobbkrisen!

Landstingsstyrelsen i Örebro läns landsting beslöt i dag att skicka en skrivelse till regeringen med anledning av den finansiella krisen, som nu innebär att allt fler företag varslar eller säger upp anställda. En ökande arbetslöshet oroar allt fler.

Till regeringen

Det offentliga Sverige står nu inför sin svåraste prövning på många, många år på grund av den globala finanskrisen och den snabba och kraftiga avmattning som vi nu ser i konjunkturen. Kommuner och landsting drabbas hårt av detta genom sitt starka beroende av skattekraften. Kostnaderna i den personalintensiva sektorn ökar mer än intäkterna. Antal varsel ökar och kraftiga besparingar planeras i landsting och kommuner i hela landet.

Medborgarnas behov av hälso- och sjukvård minskar dock inte när konjunkturen viker. Tvärtom vet vi att ökad arbetslöshet och oro i stället leder till ökad ohälsa och därmed ett ökat tryck på vården och andra offentliga insatser.

Vi föreslår därför regeringen att överväga följande åtgärder för att förbättra situationen för landsting och kommuner:

Värdesäkra statsbidragen!
Vi menar att det är mycket angeläget att staten nu omfördelar resurser till de grundläggande välfärdsuppgifter som landsting och kommuner svarar för. En sådan beredskap måste finnas i ett välfärdssamhälle som Sverige.
 
Samtidigt som konjunkturen dyker fortsätter den ständigt pågående utvecklingen av medicinsk teknik och nya läkemedel. Att vården hela tiden kan göra mer är en mycket positiv utveckling för medborgarna men det ökar också behoven och därmed kostnaderna.
En brist i finansieringssystemet är dock att de generella statsbidragen inte är värdesäkrade. I praktiken har statsbidragen varit frysta till 2007 års nivå.

Det är mycket viktigt att landstingen och kommunerna fortsätter sitt effektiviseringsarbete. Samtidigt är det avgörande att regeringen skyndsamt tar beslut om att värdesäkra statsbidragen för att realt stabilisera de finansiella förutsättningarna. 

Inför ett stimulansbidrag för investeringar!
Landstingen och kommunerna står inför omfattande ny- och reinvesteringar i fastigheter och infrastruktur. De försämrade finansiella förutsättningarna försvårar nu, eller till och med hotar, dessa för framtiden avgörande investeringar. I de fall investeringarna skjuts upp eller uteblir inverkar detta kraftigt negativt på den regionala och lokala arbetsmarknaden.

Landstingens och kommunernas beställningar av varor och tjänster är i många fall helt avgörande ”motorer” i de lokala och regionala ekonomierna. Stimulansbidrag till landsting och kommuner för att förbättra de finansiella förutsättningarna för att tidigarelägga investeringar, eller åtminstone genomföra de planerade, är mycket bra åtgärder i en aktiv finanspolitik för att mildra konjunkturnedgången.

Under flera år har i Örebro län bedrivits ett systematiskt arbete dels för att bygga upp ett medicinskt vetenskapsområde dels för att erhålla rätt att utbilda läkare vid Örebro universitet.
Ett beslut om en läkarutbildning i Örebro skulle tillföra arbetstillfällen såväl kort- som långsiktigt och i dagens ekonomiska kris frigöra planerade investeringar inom bygg- och planeringssektorn.

I tider av kris prövas samhällets förmåga att stå upp för sina medborgare. Regeringen har det yttersta ansvaret för de samlade offentliga finanserna. Inom det nationella och internationella regelverket för sunda offentliga finanser har regeringen större möjligheter än landsting och kommuner att agera under konjunkturcyklar.

Örebro läns landsting anser därför att det är mycket angeläget att regeringen nu skyndsamt vidtar åtgärder för att stärka landstingens och kommunernas finansiella förutsättningar genom att:

· besluta om långsiktig värdesäkring av statsbidrag till landsting och kommuner

· besluta om tillfälliga stimulansbidrag till investeringar i landsting och kommuner

 

Bakom skrivelsen står V, S, C och MP.

Kopiera länk