Interpellationer

Egenvårdsutbildning i primärvården för personer med astma

Astma är en kronisk lungsjukdom som orsakas av en inflammation i luftrörens slemhinna vilken gör att passagen av luft till och från lungorna försvåras. Inflammationen för astmapatienter varierar hela tiden i styrka och kan förvärras av yttre faktorer, till exempel allergiframkallande ämnen eller vid ansträngning, förkylning och kyla. Att leva med astma innebär en rad begränsningar och förändringar i den enskilda människans dagliga liv.

Ladda hem och läs rapporten som pdf-fil

Sjukvården i Örebro läns landsting uppfyller idag Socialstyrelsens riktlinjer om struktur och organisation av astmavården. Inom primärvården har landstinget gjort en bra satsning på utbildning av distriktssköterskor i astma-KOL kunskap och detta har givit större möjligheter för primärvården att arbeta med diagnostik genom spirometri och rökslutarsstöd samt att bättre följa astmapatienter.

Ändå har framkommit att patienter med astma upplever sig ha större behov av hjälp och stöd för att kunna känna sig trygga och ha kontroll över sin sjukdom.  

Den 13 februari 2007 beslutade landstingsfullmäktige att bifalla ett medborgarförslag om att primärvården i Örebro läns landsting ska erbjuda egenvårdsutbildning för astmatiker bosatta inom länet. I förslaget skriver förslagsställare att egenvårdsutbildning bör innehålla andningsteknik, inhalationsteknik, kost och motion mm

Vi tycker att det är viktigt och uppenbart att patienter med astma har mycket att vinna på att själv lära sig grunderna för modern astmabehandling och bli verklig expert på sin sjukdom.

 

Det har nu gått två år sedan beslutet, och min fråga till dig är:

– Hur har det gått med genomförande av egenvårdsutbildning för astmatiker bosatta i Örebro län?

 
För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Jihad Menhem

Kopiera länk