artikel

Stimulanspaket mot krisen – satsa på kommunerna och landstingen

Vänsterpartiet presenterade svaret på regeringens stimulanspaket. Totalt satsar Vänsterpartiet 12 miljarder mer än regeringen för att möta jobb- och finanskrisen.

– Just nu förvärras krisen ytterligare eftersom regeringen har fryst det ekonomiska stödet till kommuner och landsting. Vi måste omedelbart stoppa uppsägningarna i välfärden och försäkra att äldreomsorg, skola och hälso- och sjukvård fungerar. Människor måste känna sig trygga i sin vardag. Därför vill vi höja statsbidragen.

 

Regeringen har föreslagit en tilläggsbudget med totalt 1,2 miljarder kronor, vilket motsvarar inte ens en tiondels procent av Sveriges BNP. Det är otillräckligt menar Vänsterpartiet.

– Vi behöver göra betydligt större investeringar i välfärd och infrastruktur än idag. I ett läge med hög arbetslöshet behövs en expansiv finanspolitik som syftar till att sysselsättningen stimuleras. Vi vill se ett investeringsstöd på 8 miljarder riktat till kommunsektorn.

I Vänsterpartiets paket finns också förslag på en bostadsfond, ROT-avdrag och omfattande utbildningssatsningar. Totalt satsar Vänsterpartiet 12 miljarder mer än regeringen. Framförallt används pengarna till att hindra uppsägningar i välfärdssektorn, börja nya byggprojekt och se till att de som blivit arbetslösa får tillgång till utbildningar och en riktig arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer här.

Kopiera länk