artikel

Manifestation under parollen Stoppa massakern i Gaza – Bryt blockaden!

Under parollen Stoppa massakern i Caza – Bryt blockaden samlades idag 40 tals personer från Vänsterpartiet, UV, Palestinagrupperna, Socialdemokraterna, SSU och Svenska freds med flera i en fredlig manifestation på Stortorget i Örebro. Mia Sydow Mölleby (v) landstingsråd och ledamot i partistyrelsen var en av 4 talare. Läs Mias tal här…

 

 Kamrater, mötesdeltagare!

Bomberna har slutat falla, militären drar sig tillbaka och kriget är över för den här gången. Krig förresten; i mitt huvud är krig något relativt ömsesidigt även om det inte är mellan två jämbördiga parter. Men detta har inte varit något krig;
Först har blockaden mot Gaza blivit allt hårdare, sedan har man byggt en mur runt om så befolkningen varken kan ta sig in eller ut och sedan har man börjat bomba alltihop!!

Det är inget krig, det är en massaker!

Bomberna har slutat falla och militären drar sig tillbaka, men det räcker inte. Blockaden mot Gaza måste brytas, förnödenheter måste släppas in och återuppbyggnaden måste sätta fart.

Resten av världen får inte låta sig nöja nu, vi måste fortsätta kämpa för det Palestinska folkets överlevnad, och det måste göras på alla nivåer!

FN:s resolutioner ska respekteras, också av Israel. Israels brott mot folkrätten måste bli ett fall för domstolen i Haag!

EU:s förhandlingar om fördjupat samarbete med Israel måste stoppas och det förmånliga handelsavtalet måste brytas!

Sveriges militära samarbete med Israel måste upphöra!

Sverige måste bryta isoleringen av Hamas och upprätta en dialog med Gazas regering!

Gazas regering är folkvald och det kan väl ändå inte vara så att demokratin bara gäller om USA och Israel anser att folk valt rätt?! Eller??

Upphandlingar i kommuner och landsting borde inte göras med länder som begår folkrättsbrott! Landsting kan hjälpa till med vårdplatser för Palestinska barn! Kommuner kan skaffa vänorter i Gaza!

Och vi då, var och en, vad kan vi göra? Många känner att det är meningslöst, att det inte spelar någon roll vad man gör, och det är lätt att bli uppgiven!

Men var och en av oss kan bidra! Vi kan bojkotta Israeliska varor, uppmana de lokala handlarna att inte ta in Israeliska varor och vi kan bidra med hjälp till Gaza, tex genom Palestinagrupperna och vi kan fortsätta protestera mot blockaden och övergreppen!

Det värsta som kan hända nu är att världen låter sig nöja med att bomberna slutat falla, att alla tystnar igen och att nöden i Gaza blir Palestiniernas ensak!!

Kamrater låt inte detta ske – fortsätt kämpa för det Palestinska folkets frihet och överlevnad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopiera länk