Övrigt

Vänsterpartiets förstamajinsamlingen går till sjukvård i Gaza

Årets första maj-insamling går till sjukvård i Gaza. Palestinian Medical Relief Society (PMRS) är en organisation som tillhandahåller sjukvård och medicinsk hjälp i Västbanken och Gaza. Sedan Israels blockad inleddes har PMRS ökat insatserna för att lindra nödläget befolkningen i Gaza befinner sig i.

Natten till torsdagen den 28 februari 2008 bombade Israel sönder Palestinian Medical Relief Societys huvudkontor, klinik, apotek, ambulans, handikappcenter och medicinförråd, i en flygattack som också dödade flera palestinier, bland annat en femmånaders bebis i ett intilliggande bostadshus.

Dr. Mustafa Barghouthi MP, och ordförande för Palestinian Medical Relief Societys, säger i en kommentar att "de kollektiva bestraffningarna av Palestinier i Gaza har nått outhärdliga nivåer. Den senaste attacken förstörde också en nyckelresurs i det redan svårt angipna sjukvårdssystemet i Gaza. Israel har tappat allt sinne för medmänsklighet, och det är det internationella samfundets tystnad som möjliggör denna upptrappning av morden mot ett folk inlåst i ett gigantiskt fängelse. Dessa ständiga brott mot internationell lag måste få ett slut."

Vänsterpartiet därför beslutat att anordna en insamling som pågår fram till och med första maj, för att samla in pengar som stöd till Palestinian Medical Relief Societys (PMRS) verksamhet i Gaza.

– Israels totalblockad av Gaza skapar ett enormt mänskligt lidande, och att förstöra av en av de få institutioner som förmår erbjuda hjälp och lindring är inhumant. Det känns bra att vi i vänsterpartiet kan göra något för att hjälpa till i det här läget, säger Lars Ohly, vänsterpartiets ordförande.

 

Bakgrund: PMRS arbete i Gaza

PMRS är en av de största icke-statliga leverantörerna av sjukvård i Palestina, som når 1.4 miljoner palestinier på över 490 orter. Detta har man uppnått genom omfattande insatser och nätverksbyggande i Västbanken och Gaza under de 29 år som gått sedan PMRS grundades.

I Gaza har PMRS fyra huvudsakliga sjukvårdscenter, två ambulanser och två mobila kliniker, såväl som ett effektivt program för hjälp åt handikappade, särskilt barn.

PMRS driver också ett Individual Relief program för patienter i behov av hjälp och ett center för sjukgymnastik och hjälpmedel för handikappade.

Sedan Israels totalblockad av Gaza inleddes i januari 2008 har PMRS deklarerat att man befinner sig i akut nödläge och har ökat sina insatser för att möta människors hjälpbehov i Gaza.

Läs mer om PMRS på deras egen hemsida.

 

Kopiera länk