Interpellationer

Ang. Ändrade egenavgifter för sjukresor med taxi

Landstingsfullmäktige beslutade 2001 att tillämpa samma egenavgift för färdtjänst och för sjukresor med taxi i Örebro län.

I september 2005 behandlade landstingsfullmäktige ett ärende från Länstrafiken Örebro AB om ändrade egenavgifter för färdtjänst och sjukresa med taxi. Landstingsstyrelsen föreslog då landstingsfullmäktige att besluta enligt förslaget:

”Att för landstingets del bifalla föreliggande framställan från Länstrafiken Örebro AB, innebärande att egenavgifterna för färdtjänst och sjukresa med taxi ändras med giltighet från den 1 oktober 2005”.

När vi behandlade detta ärende var inte alla kommuner i Örebro län klara med sina beslut om de nya taxorna för färdtjänsten och sjukresor och därför yrkade jag på att ordet färdtjänst skulle strykas i landstingsstyrelsens förslag.
Svaret blev att jag inte fick ställa ett sådant yrkande eftersom landstingsfullmäktige måste ta ställning till avgifterna både för sjukresor och färdtjänst utifrån överenskommelsen med länets kommuner från 2001 om gemensam taxa för färdtjänst och sjukresor. I samband med beslutet lämnade 5 ledamöter från Vänsterpartiet en gemensam protokollsanteckning.

I november beslutade kommunfullmäktige i Örebro att säga nej till förslaget om höjningen av taxorna för färdtjänst och sjukresor och därför gick det inte att genomföra förslaget om de nya taxorna i kommunerna, däremot har Örebro läns landsting höjt taxan för sjukresor från och med 1 januari 2006. Detta har lett till en ny situation i länet där taxorna för färdtjänsten och sjukresorna inte är samordnade.

Utifrån den nya situationen samt fullmäktigebeslut 2001 och 2005 om gemensam taxa för färdtjänst- och sjukresor i länet ställer jag följande frågor till dig:

1- Har Örebro läns landsting rätt att höja taxan för sjukresor när inte alla parter är överens?

2- Gäller fortfarande beslutet från 2001 om gemensam taxa för färdtjänst- och sjukresor?

3- Om en eller två månader kommer Länstrafiken Örebro AB med ett nytt förslag till landstingsfullmäktige, hur ska vi i fullmäktige hantera den frågan när vi redan genomfört beslutet från september 2005.

 

För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Jihad Menhem

Kopiera länk