artikel

Översyn på avgifter för förskrivning, mm. gällande handikapphjälpmedel

Skillnaderna i hälsa mellan olika grupper har ökat i vårt samhälle. En av de mest utsatta grupper som drabbats av besparingar och nedskärningar från olika håll, är de funktionshindrade.

Allt fler funktionshindrade avstår från att söka vård av ekonomiska skäl. Detta trots sina smärtor och sina kroniska sjukdomar. Men den som är i behov av hjälpmedel för att klara sitt dagliga liv har inga möjligheter att avstå från kostnaden, utan är tvungen att söka hjälp på hjälpmedelscentral eller ortopedteknisk enhet oavsett kostnaden. Det är dessutom inte ovanligt att hjälpmedel behöver justeras och repareras återkommande.

Vänsterpartiet anser att ingen ska behöva betala extra avgifter för sitt handikapp. I grunden är det här en fråga om vilka värderingar som ska vara vägledande i samhället, vilka ska få ha rätt till en god livskvalité? Även människor med funktionshinder ska kunna uppnå goda livsvillkor.

Det här är naturligtvis en prioriteringsdiskussion när det är knappt med resurser, men resurserna bör fördelas med utgångspunkt från en solidarisk uppfattning om alla människors lika värde.

Vänsterpartiet föreslår Örebro läns landstingsfullmäktige besluta:

att se över de nuvarande avgifterna till förskrivning, utprovning, anpassning samt träning avseende hjälpmedel, för att på sikt slopa dessa avgifter.

För Vänsterpartiets landstingsgrupp:

Jihad Menhem

Elise Norberg

Kopiera länk