artikel

Tjänsteman med ansvar för diskrimineringsfrågor

I samhället förekommer både medveten och omedveten diskriminering, det kan vara diskriminering p.g.a. etnisk bakgrund, handikapp, kön , social position m.m. Det kan vara svårt för den som upplever sig diskriminerad att ta strid för sin sak. Att bli diskriminerad är att hamna i underläge och det finns många gånger en känsla av att vara en förlorare redan på förhand.

Det är därför mycket angeläget att det i Örebro läns landsting finns en tjänsteman med särskilt ansvar för diskrimineringsfrågor. Det ska vara en person med speciell kompetens för dessa frågor; sakkunnig om lagstiftning och aktuell debatt. Landstingets ¨Diskrimineringsombudsman¨ ska kunna bistå med råd och stöd till den medborgare som känner sig diskriminerad.

En annan viktig arbetsuppgift är att vara informatör i landstinget om olika diskrimineringsfrågor, lagstiftning m.m.

Landstingets föreslås att med det snaraste arbeta fram en handlingsplan mot diskriminering, även detta en uppgift för ¨diskrimineringsombudsmannen¨. Målet ska vara att medborgare i Örebro län ska känna sig trygga i, att vårt landsting arbetar aktivt för att förhindra alla former av diskriminering.

Vänsterpartiet hemställer därför om att landstingsfullmäktige i Örebro län beslutar

a t t en tjänsteman i landstinget, tillgänglig för medborgarna, ska vara ansvarig för diskrimineringsfrågor.

a t t en handlingsplan mot diskriminering arbetas fram.

Örebro 98 10 27

För Vänsterpartiet

Kopiera länk