artikel

Att tillsätta ett landstingsråd med speciellt ansvar för folkhälsofrågor

Sjukvården är av tradition betydligt bättre på att behandla patienter än på att förhindra ohälsa. Bristen på ett bra förebyggande arbete beror både på dåliga kunskaper om hur människor lever och på att sjukvården har en ensidig medicinsk inriktning.

Att ha en god hälsa, att slippa sjukdomar är bland det viktigaste som finns, och att förebygga ohälsa är en viktig uppgift för Örebro läns landsting. Vårt landsting har höga ambitioner i arbetet för en god folkhälsa. Men det är ett arbete som ofta måste ske i motvind. Folkhälsofrågorna är inte alltid högt prioriterade, vilket bl.a. visade sig när den statliga prioriteringsutredningen lade fram sitt betänkande.

Örebro läns landsting har visat ett seriöst intresse att ta sig an den stora och viktiga uppgiften att kartlägga och förbättra hälsan i länet. Som exempel på detta har vi bland annat flera viktiga dokument presenterade under senare år. Länets stora befolkningsenkät och den nyligen antagna folkhälsoplanen är kunskapsmaterial som är en bra grund för ett strategiskt riktigt folkhälsoarbete.

För att lyfta folkhälsofrågorna och visa att vi är ett landsting som sätter det förebyggande arbetet i centrum vore det önskvärt om landstingsfullmäktige beslutar att ett av majoritetens landstingsråd är tillika Folkhälsoråd. Uppgifter för folhälsorådet blir bl.a.:

Att vara uppdaterad i aktuell forskning och pågående folkhälsoprojekt.

Att vara en politiker med god dialog med yrkes- och samhällsmedicinska enheterna i vår egen verksamhet, men att även bygga upp kommunikationen med andra landsting och i viss mån även internationellt.

Att vara uppmärksam på folkhälsoperspektivet i alla politiska beslut, och medvetandegöra övriga politiker om detta.

Att utifrån sin kunskap och sitt kontaktnät ta politiska initiativ i syfte att förbättra folkhälsan i länet.

Vänsterpartiet hemställer med ovanstående motivering att landstingsfullmäktige i Örebro län beslutar

a t t ett av majoritetens landstingsråd får ett speciellt ansvar för folkhälsofrågor och utses till att vara folkhälsoråd i Örebro läns landsting.

För Vänsterpartiet

Elise Norberg

Kopiera länk