artikel

Allmänhetens delaktighet i landstingspolitiken

Möjligheten för allmänheten att delta i debatten på landstingsfullmäktige begränsas av det arbetssätt som varit gällande under lång tid och dess stela former. Det är viktigt med ett brett engagemang hos medborgarna i länet för en förbättrad demokrati. Viktiga synpunkter som underlag för de beslut som ska fattas kan komma politikerna till del om allmänhetens deltagande på landstingsfullmäktige kan bli mer möjligt. Detta skulle också minska avståndet mellan de förtroendevalda och väljarna.

Varje landstingsfullmäktige kan inledas med en allmänhetens timme. Det ska då vara möjligt att diskutera de aktuella frågorna på dagordningen och ställa frågor till de förtroendevalda. Till denna timme ska aktivt inbjudas olika intresseorganisationer, föreningar och enskilda människor som kan ha speciellt intresse för någon punkt på dagordningen. Övrig allmänhet är naturligtvis också välkomna att delta i frågestunden.

Praktiskt kan detta hanteras så att det upprättas en frågeinläggsordning, till vilken anmälan sker per telefon/fax eller i direkt anslutning till frågestunden. För att möjliggöra bevakning av frågor av speciellt intresse för allmän person bör dagordningen utformas mer konkret och tillföras ungefärliga hålltider för frågornas behandling. Detta bör framgå tydligt när annonsering sker inför fullmäktige.

Fullmäktige bör i större utsträckning förläggas på olika platser i Örebro län. Exempelvis biografer, idrottsanläggningar, skolor och andra liknande allmänna miljöer som är välkända för invånarna och vilka besöks i vardagen. Efter frågestunden kan en gemensam kaffepaus möjliggöra ytterligare dialog och erfarenhetsutbyte.

Vänsterpartiet föreslår landstingsfullmäktige besluta

a t t det genomförs en översyn av arbetsordningen i landstingsfullmäktige, i syfte att demokratisera det landstingspolitiska arbetet

För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Elise Norberg
Hans Arvidsson

Kopiera länk